Skiferie med 2-årige (næsten 3-årige)

Jeg ligger lige her på vores værelse. Hele familien er nyvasket, alt er ryddet op og jeg har mindfulness musik i ørene. Det er skræmmende, men jeg kan ikke huske sidst, at jeg har følt denne form for ro i min krop – og sind. Jeg siger ikke, at jeg er afslappet, men jeg mærker mig selv.

…. sådan startede jeg dette blogindlæg i januar. Siden har jeg ikke lige fundet sådan en stund 😉 Men nu er det tid til at få skrevet resten.

 

Skiferie – en anderledes måde at holde ferie på

Jeg mærkede mig selv, dels fordi vi tog væk fra en crazy hverdag, men også fordi jeg fik brugt min fysisk mere end, hvad jeg formår i hverdagen.

Det er rart at bevæge sig, og udfordre sig selv fysisk, frem for at være i hovedet hele tiden. Det er jeg ofte i min hverdag med et kandidatstuderende og kontorjob. Det skal også lige tilføjes, at jeg IKKE er en erfaren skiløber. Jer der kender mig, har måske endda svært ved at forstille jer mig på ski 😂 Uanset hvad, så synes jeg det er en fantastisk måde at holde ferie på.

Note til mig selv: tag på skiferie hvert år fremover – det er godt for krop og sjæl🙏🏻

Trysil, Norge

Første dags udsigt

Vi bevægede os nordpå. Deroppe, hvor der er mellem -6 og -12 grader. Vi tog til Trysil i Norge. Pigerne har aldrig stået på ski før – faktisk har de aldrig set så meget sne før.

Simon har altid stået på ski – mig, det er en lidt anden historie. Jeg er ret ukoordineret og tendens til at være lidt klodset, så første gang jeg skulle på ski havde jeg ingen forventninger. Det heldigvis ok. Der var jeg 25 år.

Da Simon så siger – her 6 år senere -“jeg tænker, at du bare køre lidt selv”, syntes jeg egentlig, at det var en sindssygt dårlig ide!

Jeg blev faktisk røv irriteret over, at han tænkte, at fordi jeg havde været på ski én gang, så kunne jeg klare mig selv. Kender I typen? I ved dem der, som siger trælse ting som “altså det giver sig selv, når du får skiene på”. Så det fik jeg lige en lille sammensmeltningen over hjemmefra.

Hvad han virkelig sagde…

….. var dog lidt noget lidt andet.

Virkeligheden er, at jeg var møg presset i hele mit system, da vi tog hjemmefra, så alt virkede som en kæmpe udfordring. Simon havde faktisk bare spurgt, hvad jeg selv tænkte? Om jeg ville stå selv eller have en guide. Kom igen, Lea.

2-årige på ski

Nå, men du læser jo nok ikke med for at høre om mit skiløb, men om Agnes og Albertes.

Overskriften snyder lidt, for de fylder 3 om en uge, så det er næsten 3-årige på ski.

Vi har været meget i tvivl, om det var et år for tidligt. Pigerne kan godt være lidt generte (og pyldret) – eller sådan var det i hvert fald en gang.

Lidt til vores overraskelse, var det slet ikke tilfældet her. Den første dag var kaos. Omgivelserne var nye, folk stod på ski (og pigerne ligner nogle der tænkte: hvad er det alle menneske laver?!), skistøvlerne skulle de lære at have på og de var trætte oven på rejsen derop.

Dag 2 var en succes! og så gik det fremad resten af dagene.

Sæt forventningerne ned

….. eller faktisk bare lad være med at have nogle.

Vi så denne skiferie som en investering i fremtiden. Vi vil gerne tage på ski fremover. Vi havde hjemmefra snakkede om, at hvis bare pigerne havde udstyret på, så var det fint. De behøvede ikke en gang på pisterne.

Heldigvis er Trysil genialt til børn. Der er nærmest flade børnepister, transportbånd og verdens langsomste slæbelift. Det er yderst anbefaledesværdigt! Og netop derfor, kunne vi hele tiden finde en pist der passede deres niveau. Vi valgte at blive ved den samme de første dage, og så prøve en anden den sidste.

Jeg vil dog tilføje, at selvom vi snakker forholdsvis flade pister, så var jeg totalt opkogt i hovedet af at rende op og ned efter pigerne, alt imens jeg prøvede at fange alt på film 😅

Fif til børn på ski

 • Som sagt, hav realistiske forventninger.
 • Se film med børn der løber på ski hjemmefra (det ser man ikke så tit i Danmark). Vi så Valle på ski. Valle er Trysil’s maskot, som Agnes råbte efter, at hun elskede ham, når hun så en figur af han. En gang så de ham live på ski og lykken var gjort!
 • Lad barnet være tryg ved udstyret, før du beder det interagere med det.
 • Hav overskud – den opgivende tone kommer ofte frem, når ens egne forventinger ikke bliver indfriet, men det handler om barnet.
 • Kør uden sele – lær barnet at stå på sin egen balance og i en naturlig stilling.
 • Leg med grundøvelserne uden ski eller på flad grund, så er det nemmere at guide børnene, når de er på ski, da de har en forståelse i kroppen af bevægelsen du beder dem gøre. Vi lærte dem at bøje knæene, læne sig forover med hænderne på lårene. Vi lavede flyvemaskine med armene for at flytte vægten. Det var svært for dem at gøre med andet end armere, så kunne vi godt have øvet mere. Det var vi til en anden gang. Der er en masse andre øvelser (kunne vi se på skiinstruktørerne), som vi skal have tjekket op på til næste gang.
 • Den vigtigeste: hav det skide sjovt og drik en masse varm kakao med flødeskum!

Næste år, når der er 3, så skal de helt klart i skiskole. Jeg glæder mig sindssygt til at se, hvad de kan der.

Har du spørgsmål, så sig endelig til 🙂

 

 

3 kommentarer til “Skiferie med 2-årige (næsten 3-årige)”

 1. Hej Lea
  Hvor er det dejligt at høre at det har været en succes for jer. Vi var selv afsted første gang da vores den store var 3,5 og har været afsted hvert år siden. Dvs det er 3. Gang om 14 dage (Hafjell Norge). Det er virkelig en invistering. Sidste år kunne vi tage ham med op i fjeldet! Så skønt. Nu skal vi “bare” have lært hans 3 mindre søskende det samme 😂 . Vigga er kun 2,5 år og skal stå på ski for første gang. Vi må se hvordan det går. Men jeg ser frem til om ca 6 år, hvor vi alle 6 begynder at kunne være afsted hele dagen! Det bliver en MEGA skøn måde at holde ferie på… 6 år endnu!!! Så er vi der 😉 Så vil jeg bare drikke en masse kakao i år, hvor jeg skal holde skansen med Agnes og de børn der ikke kan holde til mere på børnebakken 😉

  1. Hvor er det fedt, at du vil dele din erfaring også 🙂
   Jeg glæder mig til at læse, hvordan det er gået med Vigga – det er jo meget forskelligt, hvornår de er klar, men har læst om flere med 2,5 årige på ski 👍🏻🙂Hehe, kan jeg godt forstå! Jeg glæder mig også til næste år, hvor de ikke sover til middag mere, så vi ikke er afhængige af det, men nu har vi kun 2 at holde styr på, så vi klare den lige 😉
   Rigtig god ferie til jer!

 2. Ηeϳ!
  Μåskе еr min beѕked for spесіfik.
  Меn mіn storеѕøstеr hаr fundеt еn vidunderlіg mаnd hеr, og de hаr еt godt forhold, mеn hvad mеd mig?
  Jeg еr 25 år gаmmel, Αnikа, fra Τjekkiеt, kan оgså еngеlѕk sрrоg
  Оg … bedre аt sigе det mеd det sаmme. Jeg er bisekѕuеl. Jеg er ikkе jаlouх рå еn аnden kvindе … іѕær hviѕ vі еlѕker sammеn.
  Αh ja, jеg laver meget vеlsmagendе madǃ оg ϳeg еlsker ikkе kun lave mad ;))
  Im rigtig pigе оg ѕøger sеrіøst оg vаrmt fоrhold…
  Anywaу, du kan findе mіn рrofіl hеr: http://tuirabowte.tk/usr-62850/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen